3 tips bij het kiezen van een luxe parasol.

Parasol riet
Stormvaste rieten parasol van Afrikaans riet.

Als je veel tijd aan de inrichting van je tuin hebt besteed, goed hebt nagedacht over de bloemen en planten en meerdere interieuropties hebt overwogen, verdient je tuin toch ook een parasol die daar bij past?

Een luxe, chique parasol kiezen die bij je tuin past, hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Wij nemen de mogelijkheden even met je door en geven je een paar tips.

Soorten parasols

Parasols heb je in alle soorten en maten. Wat je koopt is uiteindelijk afhankelijk van je smaak, je budget, de grootte van je tuin en je gebruikswensen. Over het algemeen kun je onderscheidt maken tussen de volgende parasols.

 • Stokparasols
 • Zwevende parasols
 • Wandparasols
 • Horecaparasols

Binnen deze typen parasols zijn er verschillen belangrijke verschillen qua materiaal. De meeste goedkopere parasols hebben een aluminium mast, maar er zijn ook steeds meer parasols met een houten mast. Deze parasols behoren vaak wel tot het luxere segment.

Tips bij het kiezen van een luxe parasol
We hoeven je het goedkoop-is-duurkoopverhaal vast niet meer te vertellen – dit gaat ook op bij het kopen van een parasol. Het is heel eenvoudig om een goedkope, simpele parasol te vinden waar je op warme zomerdagen degelijke verkoeling vindt, maar je zult hem al snel moeten vervangen.

Wil je de parasol bovendien laten aansluiten op de rest van je tuininterieur, dan doe je er ook goed aan om niet de eerste de beste parasol te kopen die je ziet.

Materiaalkeuze
Parasols van polyesterkomen het meest voor en vallen vaak in het goedkopere segment. Een prima, simpele oplossing als je snel een parasol nodig hebt, weinig eisen hebt en het niet erg vindt om hem na korte tijd weer te moeten vervangen. Polyester verkleurt namelijk heel snel, tenzij je polyester van echt hoge kwaliteit hebt. Je kunt dit zo veel mogelijk tegengaan door een beschermhoes te kopen, maar hiermee vertraag je het proces slechts.

Parasols van acryl zijn sterk water- en vuilafstotend en gaan lang mee. Het is een stevig materiaal en de beschermende laag gaat verkleuring tegen. Pas bij het wassen van de parasol of bij lang buiten staan, treedt langzaam verkleuring op. Een betere optie dan polyester dus, maar je doet er nog steeds goed aan om een beschermhoes aan te schaffen.

Parasols van riet zijn sterk water- en vuilafstotend en gaan erg lang mee. Het materiaal is duurzaam en is daarnaast vallen ze niet om bij een storm of harde wind. Je kan hem het hele jaar buiten laten staan zodat je er het hele jaar van kan genieten. Bij het eerste lentezonnetje kun je al meteen in de luwte van de parasol gaan zitten. Kwalitatief de beste optie dus. Daarnaast is het onder een rieten parasol wel tot 5 graden koeler dan onder ander materiaal. Nadeel van de rieten parasol is dat je hem niet kunt inklappen. Maar waarom zou je dat willen als je zo’n pareltje in je tuin hebt staan?

Waar moet je op letten bij het doek?

 • Hoeveel UV-straling het doek tegenhoudt
 • Hoeveel zonlicht het doek doorlaat (heeft ook met kleur te maken: hoe donkerder, hoe minder zonlicht het doek doorlaat)
 • De mate van weerbestendigheid (kan het tegen regen, heb je een beschermhoes nodig, etc.)
 • Controleer hoeveel UV-straling het doek tegenhoudt

Waar moet u op letten bij de keuze voor riet?

 • Hoe dik de rietlaag is op de parasol. (Hoe dikker hoe meer UV-straling het riet tegenhoudt)
 • Hoe compact het riet aan het frame bevestigd zit. (Hoe compacter hoe beter het de regen kan tegenhouden)
 • Waarvan het frame gemaakt is. (RVS gaat langer mee dan bijvoorbeeld hout maar doet niks af aan de uitstraling van de parasol)
Materiaal van de mast

Zoals we al zeiden, zijn de meeste masten van aluminium of hout. Beiden materialen hebben hun voor- en nadelen. Aluminium is redelijk ‘kant-en-klaar’: je hoeft het niet meer te behandelen, het is licht en dus makkelijk te verplaatsen.
Qua schoonheid wint de houten mast het eigenlijk altijd van de aluminium mast. Het is warm, rustiek en geeft echt een luxe uitstraling aan je tuin. Nadeel is wel dat het veel zwaarder is dan aluminium en dat het je bij verplaatsen van de parasol dus meer werk kost. Tot slot zijn parasols met een houten mast vaak duurder dan die met een aluminium mast.

Waar moet je op letten bij de mast?

 • Welke stijl het beste bij jouw tuin past
 • Wat je het belangrijkst vindt: gemak of uitstraling

Parasol ideeën

Zwevende parasol

Steeds meer mensen kiezen voor een zweefparasol uit gemak. Omdat de stok aan de rand of buiten het parasoldoek staat, kunnen allerlei soorten tuinmeubels gemakkelijk onder het doek geplaatst worden. Ideaal als je bijvoorbeeld een loungeset hebt of een keer een feestje wilt geven in de tuin met een aantal bartafels – je kunt alle kanten op.

Wandparasol

Is ideaal voor als je weinig ruimte hebt. Heb je bijvoorbeeld een appartement met een balkon of een klein tuintje en wil je schaduw creëren zonder aan ruimte in te leveren, dan is de wandparasol een uitkomst. Je bevestigt de parasol via een arm aan de muur en kunt die arm zo bijstellen dat je de hele dag een plekje in de schaduw hebt.

Rietenparasol

De rieten parasol wint aan populariteit in de luxere tuinsector. Dit type parasol is bij uitstek mooi als je een woning met een rieten dak hebt – je laat het riet dan terugkomen in de tuin en je woning krijgt een completere uitstraling. Rieten parasols zijn vooral geschikt voor mensen met veel buitenruimte, omdat ze een behoorlijk rustieke, stevige uitstraling hebben. In kleinere tuinen is een rieten parasol echt een statement, vooral in een mediterrane / bohemian / ibiza style tuin zie je de rieten parasol steeds vaker terug.

We wensen je veel succes in je zoektocht naar een nieuwe parasol en hopen dat je een warme, zonnige zomer tegemoet gaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *